Miltä näyttäisi, jos maailmanhistoria julkaistaisiin lähes reaaliajassa facebookissa? Siitä kertoo kevyeksi kesälukemisekseni päätynyt Wylie Overstreetin Maailmanhistoria päivitettynä facebookiin. Tosin maailmanhistoria on tässä kirjassa, kuten monessa muussakin, lähinnä länsimaiden historiaa keskittyen Euroopan ja Yhdysvaltojen tilanteeseen. Etelä-Amerikassa käydään löytöretkillä ja Aasia on mukana sotakuvauksissa.
Teos on nimensä mukainen: kaikki alkaa siitä, kun Singulariteetti päivittää: "EKA!!1!" (s.3). Solut alkavat vähitellen jakautua ja maapallolle muodostuu elämää. Päivityksiään tekevät niin Aatami ja Eeva kuin Juri Gagarin ja Mark Zuckerbergin. Päivitysten lisäksi kirjassa on hyödynnetty muitakin Facebookin ominaisuuksia, kuten parisuhdepäivitykset, kuvat ja linkkien jakaminen. Aurinko on käyttäjien Maa ja 7 muuta planeettaa kaveri, mistä Pluto ei tykkää (s. 4), ja 13 siirtokuntaa on sinkku vuonna 1776, mihin Ben Franklin kommentoi: "lol" (s. 57).
Suomennoksessa on tuotu mukaan myös paikallisia henkilöitä ja historiaa, esimerkiksi Esko Valtaoja kommentoi käyttäjän Elämä päivityksessä pohtimaa mahdollisuutta elää kuivalla maalla: "Olen melko varma, että se sujuu... ihan hyvin" (s. 7). Mukaan on päässyt myös Elias Lonnrot, joka päivittää vuonna 1830: "Kerään kansanrunoutta ja sen sellaista. Heittäkää kommentteihin tai pistäkää privaa!" (s. 63).
Kirja on tietenkin tehty pilke silmäkulmassa ja kuvaa muun muassa pyramidihuijauksen taustaa, kun Faarao päivittää 1440 eKr.: "Tarjolla mahtava tilaisuus sijoittaa hautaholvihankkeeseen. Osta osuus ajoissa, maksimoi sitten voittosi värväämällä muita! Pistä viestiä, niin kerron lisää" (s. 19). Mustan huumorin kautta käsitellään suuria ja vaikeitakin asioita, esimerkiksi 28.6.1919 Eurooppa vaihtoi profiilikuvansa (s. 86).
Aikahypyt ovat kirjassa mahdollisia samoin kuin fiktion sekoittuminen maailman menoon, sillä käyttäjä Keskiaika suuttuu, kun Teollinen vallankumous käy kommentoimassa hänen päivitystään ja käskee tämän olla hiljaa, sillä Teollinen vallankumous ei ole vielä ajankohtainen (s. 35). Fiktiosta on mukana lähinnä kirjallisuus ja omalla kultakaudellaan elokuvat. Niinpä esimerkiksi Dante Alighieri päivittää 2.6.1313 "Yhh, tämä on täysi helvetti" (s. 42), Romeo Montague päivittää vuonna 1594 "Olen aika fiiliksissä illasta. Oman kullan kainaloon! Pus pus" (s. 49) ja Hudson Hawk sekä Dan Brown tykkäävät käyttäjän Leonardo da Vinci kuvapäivityksistä, joissa on "Jotain uusia luonnoksia" (s. 45). Da Vinci myös paljastaa Mona Lisan hymy salaisuuden, kun malli itse kysyy, miksi näyttää maalauksessa erityiseltä: 1500-luvun hammaslääkärit, hani " (s. 48). Teos yltää lopulta nykyhistoriaan saakka ja 4.4.1980 1980-luku ilmoittaa olevansa parisuhteessa käyttäjän Huono maku kanssa, mistä pillifarkut, Takatukka ja Syntikat tykkäävät (s. 129), ja 4.9.1998 Google lisäsi Verkkohaut kiinnostuksensa kohteisiin (s. 137).
Pienillä tekstipätkillä on käyty fiktiivisten keskustelujen kautta läpi, mitä maapallolla on tapahtunut aina 2000-luvulle saakka – tätä on blogissakin vaikea kuvata, vaan sitä täytyi ilmentää lähinnä esimerkein, jotka avautuvat parhaiten, kun näkee kirjasta niiden taiton. Teos on nopeaa ja kepeää kesälukemista, jota voisi käyttää erityisesti nuorten innostamiseen, jos Facebook on heistä vielä yhtä ihQ kuin tyttöjen mielestä Beatles vuoden 1960 päivityksessä (s. 116). Ainakin kirja toimisi keskustelun avauksena: miksi Marie Antoinette shoppailee ja vastaa kansan leivän pyyntiin kertomalla karppaavansa ja suosittelemalla kansalle leivoksia (s. 58).
Overstreet, Wylie (2013) Maailmanhistoria päivitettynä facebookiin. (The History of the World according to Facebook, 2011.) Suom. Väänänen, Panu. Jyväskylä: Atena Kustannus Oy.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti